utilizator: neautentificat 


postat in: divertisment
vizualizari: 7579 | tags: barmani, taximetristi
da si tu o nota:
Barmani şi taximetrişti
La un moment dat, mă aflam într-un taxi unde şoferul îmi spunea că în meseria lui a auzit şi a văzut multe, printre care susţinea că a „preluat” mai multe femei bete decât bărbaţi. Acestor femei le crease următorul profil: singure, workaholice şi, bine’nţeles, petrecăreţe al căror “dezinhibator” e alcoolul. Iar pentru a-şi susţine punctul de vedere, mi-a adus câteva exemple sugestive. Concluzia? Femeile beau mai mult ca bărbaţii. Eu, desigur, am replicat cu “să nu generalizăm”, iar nenea, aparent, a găsit pertinentă observaţia mea.

Prima oară când am auzit că „barmanii şi taximetriştii sunt cei mai buni psihologi” am răspuns cu un zâmbet aprobator, apoi am căutat o explicaţie.

Probabil de multe ori te aud, dar nu te asculta; şi nici că ar conta atât timp cât îţi este creat spaţiul favorabil destăinuirii. Mai exact, există un interlocutor care ştie când poate interveni, ştie să asculte şi/sau să tacă, şi reuşeşte să empatizeze cu tine cât pentru a face şi a spune ceea ce trebuie. Dacă te va judeca nu te interesează, probabil nu îl vei reîntâlni, valabil cu atât mai mult dacă eşti în stare de ebrietate.

Fie că situaţia implică un taximetrist sau un barman, actul comunicării ar respecta acelaşi tipar simplu: un emiţător, un receptor, ar presupune folosirea comunicării verbale şi non verbale, şi al aceluiaşi cod, limba română.

Aş concluziona că nu ai nevoie de studii universitare în psihologie pentru a şti să asculţi, a comunica eficient sau a fi catalogat un bun psiholog.

Mă întreb ce ar rezulta în urma întâlnirii dintre un barman şi un taximetrist?
4 comentarii

alex zice ca :
:)) cu siguranta isi schimba merisia aman2, cel mai probabil in "schimbator valuta" Sediu: pe la colturi, parerea mea
posted at 2012-04-20

alex zice ca :
:)) cu siguranta isi schimba merisia aman2, cel mai probabil in "schimbator valuta" Sediu: pe la colturi, parerea mea
posted at 2012-04-20

ANDRA zice ca :
interesant>man bar,,,,bar man,,, trist ____man____,,,in orice caz atentie la ce poate fi spus din neatentie,,,
posted at 2012-04-20

Liliana Craciun zice ca :
Alina,ai atins un punct sensibil,o rara calitate umana,aceea de a asculta,,,A ASCULTA,,de sfaturi suntem satui,de exemple avem dar nu e suficient,a fi ascultati,fara a fi judecati,lasati sa exprimam pentru un moment, sinceri si liberi ceea ce avem de spus descarcand emotional ,,tot veninul,,eliberandu-ne de acea senzatie negativa ce ne apasa.....adevarat sunt de acord ,doar cu o exceptie !!!sa nu exageram si aici exista un remediu pentru ascultatori,a fi detasati de situatie,a nu empatiza cu persoana in mod exagerat si a nu interferi cu indicatii,dar nu sunt un specialist si nici nu cred ca ceea ce fac barmanii si taximetristii e ,,psihologie,,sa fim seriosi,e doar o experienta personala care dezvolta anumite abilitati ,,si sa fim seriosi,uneori stiu prea multe si nu respecta intimitatea clientului,sunt mai degraba,, bagareti curiosi,,dispusi sa critice nu sa inteleaga nicidecum nu pot sa cred ca sunt ,,buni psihologi,,ma repet dar imi vine sa rad......sigur daca cei doi se intalnesc pot face un ,,atac de comunicare,,,:))
posted at 2012-04-15

comenteaza si tu
nume:
comentariu:
introdu codul de verificare obligatoriu:   
înapoi la Digital Advertising home